En vinternasjon i sommer-OL

Det norske sommerværet har vært begredelig, mener norske aviser. Det kan godt være, selv har jeg oppholdt meg i utlandet stort sett hele sommeren, såsom resten av året. Været har dog gitt en god unnskyldning for å gjøre det vi nordmenn liker best; sitte inne foran TV-en med en skål popcorn og, selvmotsigende nok, dyrke vår interesse for idrett.

Jeg må si at etter fotball-EM er OL en nedtur. Spesielt fotballmessig hvor kvinner scorer direkte på hjørnespark fordi motstandernes keeper ikke klarer å smelle sammen beina. Dertil er TV-produksjonen elendig, en vet ikke om langdistansesyklistene har syklet en halv kilometer eller hundre og femti kilometer, den eneste måten å avgjøre det på er ved å se hvor svett syklisten er, hvor skadet syklisten er eller hvor stygg grimase TV-bildene viser. Det er mange nærbilder der som ikke egner seg på TV før midnatt; fra begge sider av syklisten.


I håndball går det også på trynet, og i skrivende stund ligger Norge under med fire mål mot Brasil i kvartfinalen. Nå skal det skikkelig store kubjeller til for å vinne. Tufte svikter i roing, en tidligere dopingtatt kappgjenger går ikke fort nok og en bryter som ikke har planer om å gi seg før han knekker over på midten som åttiåring. Han sa nemlig selv at han ikke gir seg før han har tatt OL-gull.

Norge er stort sett en katastrofe i sommer-OL. Lyspunktene hittil har vært en sølvmedalje i fekting av en fyr ingen hadde hørt om før OL og en bronsemedalje i sykling. Begge meget gode prestasjoner som vi kan være stolte av. Men med tanke på hvor mange nordmenn som forsøker å bedrive idrett på sommertid er det skuffende. Vi er betydelig bedre i vinter-OL til tross for at vi er færre som bedriver vintersport utendørs, med mindre snømåking gjelder som en sport.

Derfor burde sommer-OL endres. Det er klart at land som Brasil, USA, Kina, Spania, Korea, Japan og så videre er bedre enn oss ettersom det er sommer der hele året. OL-komiteen må innføre nye grener, boksing for kvinner er ikke nok for der er vi ikke så gode, men hvorfor ikke gi oss rulleski, orientering og cheerleading? Eller ting vi er enda bedre trent til, som charterflyvning (med alle undergrener, som bagasjepakking på tid, sniking i kø, håndbagasjeløft som ikke går på tid (der er vi for trege i utgangspunktet) og antall bilder på en tretimers flyreise), helgefyll og svidde grillpølser. Det er jo sånt vi nordmenn kan, det er der vi er i vårt ess.

Nå gjelder det å starte underskriftskampanjer og lobbyere så vi får OL-komiteen til å innse at idrettsfordelingen i sommer-OL er skjev. Vinternasjoner må også få en sjanse til å hevde seg. Så kan vi senere arrangere vinter-OL i Qatar like etter fotball-VM om to år.

Heia Norge!

RSS Kommentarer

Legg inn en kommentar