Ikke en tekst om vinteridrett eller snøkaos

De gangene om vinteren jeg bestemmer meg for å sette meg ned og skrive, ender det med en tankegang og idémyldring som etter mye om og men og overveielser normalt ender i en tekst om enten vinteridrett eller snøkaos. Denne vinterteksten skal bli annerledes.


For rundt et år siden havnet jeg i et impulsivt huskjøp. Etter mange timer i ulike banker, tilbud som ble veiet opp mot hverandre, med en seks uker gammel knott og barnevogn på slep, endte det hele i en avtale som passet begge parter mer enn perfekt.

Huset er en deilig villa med litt for god plass og stor hage med enda større plass, som har lekker utsikt over de danske bjerge. Noe helt annet enn leieboligen jeg kom fra som befant seg i et rekkehusområde og hadde en liten gresslapp av en hage med akkurat nok plass til en liggestol, og utsikt mot en byggeplass, en motorvei og en treplantasje. Jeg har sett nok trær for en mannsalder.

Endelig hadde vi fått to søppelkasser, en til papir og en til restavfall, slik jeg hadde ønsket meg etter utallige turer til gjenbruksstasjoner og containere for å bli kvitt en bærepose med aviser og en og annen pappeske fra IKEA. Nå kunne vi lempe det rett utenfor garasjen og så ville den bli tømt av et kommunalt selskap annenhver uke. Det koster litt penger, men det er forsvinnende lite. En tusenlapp i året. Det er sånt jeg fint kan gå med på for å slippe de evinnelige turene søndag formiddag i en kø av biler med tilhengere lastet med hageavfall, sofaer og gamle lamper med skjeve skjermer.

Regningene holdt seg stort sett på samme nivå som i rekkehuset, som var knapt to og en halv gang så lite, inntil det en gang utpå sommeren kom en regning på 5000 kroner, en utgift vi ikke hadde forutsett. Eiendomsskatt.

To ganger i året skal jeg betale 5000 kroner til kommunen for at de skal få mer penger. Jeg betaler i utgangspunktet skatt av lønn til kommunen, jeg betaler for nettleie og distribusjon av både vann og strøm, og jeg betaler en tusenlapp i året for at noen henter søpla mi. Hvorfor skal jeg da i tillegg betale ytterligere penger til kommunen for en foreldet leieavtale fra føydaltiden? Kommunen gjør ingenting for de pengene jeg betaler, men jeg må likevel betale dem. Og det er heller ikke alle kommuner i Danmark som har innført eiendomsskatt.

Joda, det er vel og bra at kommunen har råd til utgifter og byråkratlønninger, kaffebønner, kaffekvern og espressomaskiner på møterommene sine og gratis iPads til skolebarna. Men når alle i kommunen som eier hus betaler dem penger for noe de ikke skal gjøre, og de i tillegg får skattepenger utifra alle aktive arbeidstakeres lønn, hvorfor skal de da fortsette å legge ned skoler så skolebarna må reise enda lengre for å komme til skolen i busser som skolene må leie inn med bussjåfører som skal lønnes, drivstoff med avgifter som skal betales og som i tillegg gjør at barna ikke får nok tid til å bedrive fritidssysler som igjen lønner voksne som driver fritidssyslene og skatter av det igjen?

Kommunen har skapt en ond sirkel her. John Maynard Keynes sa at man må bruke penger for å skape penger. Jeg syns ikke jeg skaper nevneverdig med penger ved å bruke 10 000 kroner årlig på en post uten mål og mening. Og når kommunen likevel velger ikke å bruke de pengene på annet enn kaffe, stensilark og Access 97-kurs, så føler jeg heller ikke at de skaper penger, tvert om. Kaffe er usunt for arbeiderne som vil ta flere sykedager, stensilarkene kan ikke brukes lengre fordi overheads er umulige å få tak i og de som eksisterer er det ingen som vet hvordan de skal reparere, og Access 97 er stadig vekk Access 97.

Med tanke på at kommunene også investerer de pengene de har i ulike fond, aksjer og obligasjoner, så bør de da sitte på et berg av penger? De får penger av meg som de lar vokse så de selv kan nyte godt av dem. Og så legger de på litt ekstra på eiendomsskatten og kaller det inflasjon og markedstilpasning. Det er ikke marked for eiendomsskatt, det er ikke noe som helst for eiendomsskatt annet enn tid for å fjernes. Det er 600 år siden middelalderen for alle andre parter av samfunnet enn kirken. Måtte kommunen følge etter.

Og hvis ikke den seks uker gamle knotten som snart runder et år får gratis iPad når han begynner på skolen, så skal jeg love at jeg putter restavfallet mitt i papircontaineren!

RSS Kommentarer

Legg inn en kommentar